"Αυτό το blog δημιουργήθηκε για να συμπεριλάβει όλες τις δράσεις των bloggers που προκύπτουν από τον εθελοντισμό και μόνο. Ανήκει σε όλους.Οποιαδήποτε πρωτοβουλία από bloggers, σε όποιο μέρος της Ελλάδας,
μπορεί να προβάλλεται εδώ και να χαίρει της συμπαράστασης όλων των υπολοίπων. Όποιος έχει κάποια ιδέα μπορεί να την κοινοποιεί στους διαχειριστές. Λογικό είναι πως δεν θα πρέπει να πέφτουν πολλά πράγματα
μαζί για να μπορούμε να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό...οπότε θα πρέπει να υπάρχει μια σχετική συνεννόηση. Όταν υπάρχει ''δράση'' όλες οι προσφορές εντός κι εκτός των blogs θα είναι καλοδεχούμενες, χωρίς
πιέσεις και υποχρεώσεις. Η εθελοντική προσφορά δεν πρέπει να γίνεται καταπιεστική και ''καθήκον''...πρέπει να βγαίνει αβίαστα για να μπορεί να εκπληρώνει τους σκοπούς της στη διάρκεια του χρόνου...Πέρα των
δράσεων, αν κάποιος θέλει να βοηθήσει στη διαμόρφωση του blog, ν' αφαιρέσει, να προσθέσει, ν'αλλάξει αλλά και να ομορφαίνει το ήδη υπάρχον, να επικοινωνήσει στα email για να του δοθούν οι κωδικοί. Εδώ
θα λειτουργούμε σαν σύνολο κι όχι σαν πρόσωπα, Αναγκαστικά κάποιοι πρέπει να το διαχειρίζονται αλλά κι αυτό μπορεί να αλλάζει στην πορεία...Όλα είναι υπό δοκιμή...λάθη θα γίνουν, παραλείψεις θα υπάρχουν, ας κοιτάμε την ουσία κι όλα τ'άλλα όταν υπάρχει θετική σκέψη, θα φτιάχνονται μαγικά..."

Ιστορία για τα ρολόγια μαςΣε μια μικρή κουκίδα στο χάρτη της πρωτεύουσας…
Ανάμεσα σε δαιδαλώδη εμπορικά κέντρα, φωτεινές ταμπέλες  και εκτυφλωτικούς προβολείς πολυκαταστημάτων…
Την ώρα που τα ρολόγια της πόλης διαγράφουν τη συμβατική πορεία τους…
Μια ομάδα ζωντανών ρολογιών σχηματίζουν αλυσίδα αγάπης.
Το ένα πλάι στο άλλο…
Υλικά που μέχρι χτες ήταν άψυχα,  ξαφνικά ζωντανεύουν και αποκτούν χαρακτήρα και υπόσταση…
Ανακυκλωμένο χαρτί, ζωγραφισμένες επιφάνειες, χειροποίητα πλεκτά, βινύλια, παλιά σιντί,  θαλασσόξυλα, ρετρό τεχνοτροπίες και γλυπτές γάτες-ρολόγια, όλα σμιλεμένα από έμπειρα χέρια.

Η ιδέα κυοφορήθηκε από μια ομάδα εθελοντριών. Με σεβασμό και εγκράτεια, συγκεντρώνουν καιρό τώρα, τα απόβλητα της πολιτισμένης ζωής μας. Εκτιμούν την αξία τους, τα συνθέτουν και παράγουν Αγάπη. Πιστές στο δόγμα πως ακόμα και οι πιο αντίθετες δυνάμεις, μπορούν να ενωθούν αρμονικά και να δημιουργήσουν μικρά θαύματα. Με βασικά εργαλεία τη μακροθυμία και την κατανόηση πως ακόμα και τα μεγαλύτερα δεινά, μπορούν να γίνουν διαχειρίσιμα υλικά, αντί να εκβάλλουν τις τοξικές ουσίες τους στην καθημερινότητά μας.
Συμπιεσμένη μιζέρια, ανακυκλώνεται σε δράση.
Χωματερές αδράνειας και δυσπιστίας, μεταβάλλονται σε αγαθότητα.
Επεξεργασμένος θυμός, μεταποιείται σε πραότητα.
Και πεταμένες αξίες ανασύρονται απ’ τα σκουπίδια, διαχωρίζονται προσεκτικά απ’ τις ανθρώπινες αδυναμίες  και μετατρέπονται σε καλοσύνη.
Σε κάποιο ανταλλακτήριο ονείρων ή σ’ ένα μικρό μεταποιητικό εργαστήρι, ακούραστες γυναίκες δουλεύουν πάνω σε πάγκους ευτελή υλικά και τα μεταμορφώνουν σε ευφάνταστες μηχανές μέτρησης του χρόνου. Ο χρόνος στην πεζή μας αντίληψη, καθορίζεται αυστηρά απ’ την κίνηση των λεπτοδεικτών. Ώρες, λεπτά και δευτερόλεπτα. Απαρέγκλιτη αξία.
Πώς να χωρέσει μια ανθρώπινη αύρα, στο αυστηρό πλαίσιο ενός ρολογιού;
Πώς να διακρίνεις ένα ανεπαίσθητο δαχτυλικό αποτύπωμα, που από ένα ευλογημένο λάθος ξέμεινε σα μικρή σφραγίδα αγάπης;
Σαν την υπογραφή του ζωγράφου πάνω στο έργο του. Σε μια μικρή γωνιά. Στο σημείο που το άγγιζε, λίγο πριν το κρεμάσει στην λευκή επιφάνεια του εκθετηρίου.
Τα ζωντανά ρολόγια εμπνεύστηκαν και κατασκευάστηκαν από μια ομάδα γυναικών, διασκορπισμένων σ’ όλη την επικράτεια.  Στη συνέχεια τυλίχτηκαν προσεκτικά και ταξίδεψαν στην Αθήνα. Τα έσοδα απ’ τις πωλήσεις τους, θα καλύψουν λίγες απ’ τις ανάγκες ενός ορφανοτροφείου. Τα πραγματικά έσοδα απ’ την κίνηση αυτή, είναι  η ταύτιση και η ώθηση ν’ ακολουθήσουμε την τροχιά τους. Να μετράμε το χρόνο με τις ανατροπές μας. Να αντιδράμε με δράση. Να αναμετριόμαστε μόνο με το καλύτερο.
Το βράδυ που θα κλείσουν οι πόρτες του κτιρίου, τα ζωντανά ρολόγια θα ξεκρεμαστούν για λίγο απ’ τα καρφιά, θα τεντώσουν τους μουδιασμένους λεπτοδείκτες τους και θα στήσουν κουβέντα στο σκοτάδι. Ο κούκος, οι γάτες,  η κουκουβάγια, το καράβι, ο παλιός δίσκος , το ροζ τάβλι, οι δαντέλες, τα πλεχτά, το δέντρο και τα λουλούδια… Θα θυμηθούν πως όταν πήραν την τελική τους μορφή, κάποια μάτια άστραφταν από αγάπη και θαυμασμό. Και θα παραδεχτούν πως η ζωή θα ήταν λιγότερο ωραία, δίχως την ανακύκλωση των ανθρώπινων σκουπιδιών.

Στα δωμάτια που θα φιλοξενήσουν τα ακούραστα τικ-τακ τους, θα χτυπάει επίμονα μια υπενθύμιση. Πως ο χρόνος είναι χρήμα. Ο καλός χρόνος όμως, είναι αξία. 


H συμμετοχή μου στο 4ο παιχνίδι του 2ου κύκλου «Παίζοντας με τις λέξεις”, της Φλώρας.
Φιλοξενούμενο αυτή τη φορά, στο ζεστό στέκι της Αριστέας.
Με υποχρεωτικές, πέντε λέξεις-δυναμίτες, σημαδεμένες με κόκκινο χρώμα.
Εξαιρετικά αφιερωμένο στις γυναίκες που έφτιαξαν ένα όνειρο, το υποστήριξαν με την ψυχή τους και το έκαναν πραγματικότητα.
Για την ιστορία, η έκθεση χειροποίητων ρολογιών, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, στα τέλη Νοέμβρη. Τα έσοδα απ’ τις πωλήσεις, προσφέρθηκαν στο Χριστοδούλειο Ίδρυμα Προστασίας Παιδιών.
Ευχαριστώ απ’ την καρδιά μου όλους τους φίλους και τις φίλες που συμμετείχαν στο Παιχνίδι και πιο πολύ τις Γυναίκες-Ωρολογοποιούς που με έμαθαν πως ο χρόνος, έχει τη διάσταση που εμείς του δίνουμε.
ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΝ ΕΓΡΑΨΕ Η ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΕΛΑΚΗ
Read more >>

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...